tisdag 16 december 2008

Julsallader

Jag och min man bjöd några vänner på julbord i helgen. När vi gör julmat är det ofta min man som gör det varma och jag det kalla, ex sallader. Idag tänkte jag tipsa om sallader som är mina favoriter och som fanns på julbordet i helgen. En gammal favorit från min släkts julbord är Legymsallad som jag förstått att få har, dock har jag hört någon =). Rödkålssallad med russin och apelsin har också funnits så länge jag kommer ihåg på släktens julbord. Grönsalladen på bilden nedan är en ny komponerad grönsallad efter lite idéer från Hemköps julrecepthäfte.

Foto: AnnaJanson

Legymsallad (räckte till 10 pers samt blev över); En glasburk ärtor, 4-5 kokta morötter, 1 äpple, inlagd gurka efter hur mycket smak man vill ha. Grädde samt majonäs för att få ihop det till en rör, behövs ganska lite. Morötter, äpple och gurka hackas/skärs till små bitar och blandas med ärtor, majonäs och grädde.

Rödkålssallad med apelsin och russin; Rödkål, russin och apelsin i önskad mängd. Strimla rödkål och lägg i en bunke. Klipp apelsinklyftor över bunken så att saften blir som en dressing/marinad till salladen. Blanda i russin och salladen är klar. Kan med fördel göras upp till ett dygn före intag då rödkålen tar åt sig av apelsinsaften och salladen blir saftigare.

Annas juligasallad; Romansallad eller annan grön god sallad, äpple (gärna av sorten Marianne), valnötter, gurka och granatäpple. Dressing: 2 msk flytande honung, 3 msk rödvins vinäger och 1/2 dl olivolja.

2 kommentarer:

Hanneles jul sa...

Gott.

Scandinavian Christmas sa...

Jaaa åh vad god den lät! fint med mateus okså.

Något fint att torka händerna på

Jag drömmer lite om en fin julhandduk för gäster och familj att torka händerna på och visst vore det fint att ha denna nedan på bild som gäs...